Co powinniśmy wiedzieć o kawie ziarnistej?

Palenie kawy jest tak naprawdę filozofią

Miłość do dobrej kawy

Palenie kawy jest tak naprawdę filozofią. Jest to mistrzowski proces, w którym od roastera głównego, czyli osoby, która wypala kawę zależy to, czy produkt oby na pewno będzie wyśmienitej jakości. O samych zaletach palonej świeżo kawy warto mówić nieco więcej. Większości z nas kawa towarzyszy przez całe nasze życie. Naprawdę dobrze jest rozpocząć dzień od małej czarnej. Jednak bardzo ważne jest to, aby była to kawa możliwie najlepsza.

Zalety świeżo palonej kawy

Bardzo łatwo się można o tym przekonać. – wystarczy, że powąchamy kawę świeżo paloną oraz tę ze sklepu. To właśnie kawa ziarnista osiąga pełnią aromatu po wypaleniu kilka dni (https://www.bee.pl/9047-kawa-ziarnista), a jest przechowywania w zamkniętym szczelnie opakowaniu utrzymuje nawet świeżość przez okres trzech miesięcy. Kawa mielona traci aromat oraz smak i to już po kilku godzinach. Kawy, które kupujemy w sklepach są miesiącami przechowywane. Najpierw są to magazyny, a później półki sklepowe. Nawet gdy kupujemy kawę o dobrej jakości, jej smak ma naprawdę mało co wspólnego ze smakiem prawdziwej oraz palonej świeżo kawy.

Od czego jest zależny sam smak kawy świeżo palonej?

Podczas wypalania wewnątrz ziaren dochodzi do naprawdę różnych chemicznych procesów, aby wydobyć z nich ostatecznie najlepszy aromat. Zależnie od samego profilu palenia, uzyskać można różne smakowe nuty. Ziarna są wypalana na jasnobrązowy kolor. Co więcej posiadają w sobie kwasowość wysoką. Tenże proces palenia sprawdza się doskonale wśród afrykańskich kaw. Zachowane są dzięki temu ich aromaty cytrusowe oraz owocowe. Średni profil palenia obecnie jest najbardziej popularny.

Pozwala także na zachowanie balansu pomiędzy kwasowością kawy a goryczką lekką, która pojawiać się zaczyna przy temperaturze wyższej palenia. Palenie ciemna się przekłada z kolei na bardzo intensywny smak. Tego rodzaju kawy mają naprawdę wysoką goryczkę. Jest to metoda palenia charakterystyczna wśród Włochów. Smak kawy zależy od tego, czy wypalana jest z jednego gatunku czy też z kilku różnych. Większość palarni ziarna kupuje z tych samych hurtowni oraz produkuje jednorodne kawy.

Dlaczego palona świeżo kawa mielona tak cudownie i intensywnie pachnie?

Jest to wszystko zasługa setkom aromatycznych olejków, które są uwalniane w wysokiej temperaturze. To one właśnie nadają kawie smak bardzo charakterystyczny. Kawa bezpośrednio po wypaleniu posiada jakieś 30 razy więcej związków smakowych oraz aromatycznych, a niżeli surowa kawa. Najlepiej, aby ją pić świeżą. Jednak nie powinniśmy spożywać od razu kawy, świetnie smakuje dopiero po jakiś kilku, a nawet jakiś kilkunastu dniach.

Background obraz autorstwa valeria_aksakova - www.freepik.com